Aluminij

Izvor: enciklopedija.net
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Aluminij je kemijski element i jedan od najlakših metala koje čovjek koristi u svakodnevnom životu. Kemijski znak aluminija je Al. Atomski broj mu je 13, a relativna atomska masa 26,98. Najčešće ga srećemo u obliku limenih kantica za sokove i razne druge proizvode te u obliku aluminijske folije kojom su omotane čokolade. Također se upotrebljava pri izrade automobila, brodova i vlakova, kao i za izradu okvira za prozore i vrata.

Aluminij je dobar vodič topline i izvorno se koristio u izradi lonaca, tava i ostalog kuhinjskog posuđa. Zbog svoje dobre vodljivosti danas se koristi u izradi električnih kabela. Čist aluminij nije čvrst metal, ali mu se čvrstoća može povećati dodavanjem drugih metala. Takve slitine aluminija koriste se u izradi mnogih strojeva, od tkalačkih stanova do različitih letjelica.

Aluminij je najrasprostranjeniji metal Zemljine kore. Nalazi se u sastavu mnogih stijena, ali se uglavnom dobiva iz rude koja se naziva boksit. Aluminij nikada ne hrđa i lako se može reciklirati (lako ga je rastopiti i ponovno upotrijebiti).

Literatura

  • Dupré, B. (2008). OXFORD enciklopedija za mlade. Zagreb: BEGEN d.o.o.